Metode de economisire a energiei electrice

Azi energia electrica fiind scumpa poate va intrebati daca este vreo metoda de a o economisi. Raspunsul este da. In acest articol va vom arata zece metode de economisire a energiei electrice.

1. Folositi becuri LED

Cea mai elementara modalitate de a economisi lumina este sa inlocuiesti becurile incandescente conventionale cu cele care economisesc energie. Recent, pe langa cele fluorescente cu continut redus de mercur, au aparut noi LED-uri pe piata. Au mai multe avantaje – rezistenta mecanica mai mare datorita absentei unui bec de sticla fragil și a filamentelor de tungsten, durabilitate si independenta de comutarea frecventa. Singurul dezavantaj al lampilor cu LED este prețul ridicat.

2.Parasind camera, stingeți lumina

De asemenea, este una dintre cele mai usoare metode de economisire a energiei electrice, pe care multi o neglijeaza. Daca memoria ta nu este foarte buna, scrie o nota de memento și fixaz-o intr-un loc proeminent langa iesire. In timp acest lucru va fi un obicei stabil.

3. Urmati instructiunile furnizate cu aparatele de acasa și monitorizati starea acestora.

De exemplu, curata periodic fierbatorul electric: straturile solide de saruri de pe peretii interni ai dispozitivului creeaza o rezistenta termica mare, ceea ce reduce semnificativ eficienta elementului de incalzire și, in consecinta, creste consumul de energie. De asemenea, daca asezati frigiderul langa o sursa de caldura, consumul de energie poate creste de mai multe ori, deoarece dispozitivul va trebui sa functioneze în regim fortat pentru a mentine temperatura setata. Congelatorul de pe balconul cu geamuri va fi de mai mult folos decât într-o bucatarie calda, unde este suficient un frigider, care, la randul sau, trebuie dezghetat si sters praful de la schimbatorul de caldură de pe peretele din spate.

4. Faceti in casa o reparatie cosmetica

Redecorarea „simpla” va contribui, de asemenea, la economii de energie. Manipulatiile simple, precum lipirea tapetului și vopsirea tavanelor în culori deschise vor permite camerei tale să reflecte pana la optzeci la suta din razele solare. Cu cat materialul este mai intunecat, cu atat reflectă mai putina lumina, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de mai multa energie electrica pentru a lumina camerele cu un interior intunecat. De asemenea, profita de lumina naturala.

5. Stergeti becurile de praf

Una dintre metode de economisire a energiei electrice eficiente in apartament include o procedură usoara de curatarea becurilor. Putini oameni iau în serios aceasta recomandare, deoarece este mult mai usor sa schimbi sursa de lumina slaba într-una mai puternica. Si in zadar – pentru ca trebuie să tii cont ca praful poate „absorbi” până la 20% din lumina de la lampa. In plus, nu uita de curatarea candelabrelor și lampilor de tavan.

6. Folositi reflectoare de căldura (oglinzi termice)

O cantitate suficient de mare de energie electrica o iau aparatele de incalzire in sezonul rece. De exemplu, ecrane termoreflectoare pentru baterii din polietilena spumata (spuma de polietilena ecologica, duplicata cu poliester sau pelicula metalizata cu polipropilena) vor ajuta la reducerea pierderii inutile de caldura și energie. Acest lucru va ajuta la ridicarea temperaturii in camera cu cateva grade, iar caldura in exces nu va fi data peretilor si prin ele spre strada.

7. Obtineti electrocasnice cu consum de energie clasa „A” si mai sus

Eficienta energetică este notată prin clase – de la A la G. Clasa A are cel mai mic consum de energie; G este cel mai puțin eficient. Cele mai multe lucruri de uz casnic moderne, ambalajele becurilor și chiar masinile ar trebui să aiba o eticheta a eficientei energetice a UE. Echipamentele mai economice sunt de obicei marcate cu o etichetă verde. Dispozitivele care economisesc energie consuma mult mai putină energie decât alte echipamente. Mai mult, uneori diferenta poate fi de pana la cincizeci la suta. In plus, astazi exista clasa tehnologica, A + și A ++. În consecința, capacitatile sale de economisire a energiei sunt si mai mari.

8. Incalzeste apartamentul / casa / camera

De asemenea, una dintre cele mai eficiente metode de economisire a energiei electrice. Pe langă toate cele de mai sus, poti economisi energie, luand masuri simple pentru incalzirea incaperii. In primul rand, fa o incalzire la geamuri si sigileaza toate fisurile, si in mod ideal – inlocueste geamurile invechite cu un plastic mai bun, de preferinta cu stecle care economisesc energie. Se stie că prin ferestre se poate pierde până la 50% din căldura. De asemenea, în timpul iernii, este mai bine să agătati perdele de noapte groase si calde pe ferestre, si, de asemenea, să încaesti usile de intrare si balconul , merita sa te gandesti si la izolarea podelei în cameră.

9. Aplica tehnologii inteligente

In industria constructiilor moderne, exista conceptul de casa „inteligenta”, care implica un sistem care asigura, in primul rind, conservarea resurselor si securitatea cu ajutorul dispozitivelor de inalta tehnologie si automatizarea. Desigur, se recomanda sa pui tehnologii „inteligente” pentru casa ta. în faza de proiectare. Cu toate acestea, unele elemente ale tehnologiei inteligente pot fi echipate in spatii rezidențiale. De exemplu, puteti controla de la distanta incalzirea, aerul conditionat si iluminatul cu ajutorul aplicatiilor speciale de pe smartphone-ul dvs.

Cele mai frecvente surse alternative de energie sunt soarele si vântul. Prin urmare, pentru proprietarii de case, instalatiile solare si eoliene sunt cele mai atractive. Exista multe exemple cand, de exemplu, panourile solare au ajutat gospodăriile private sa economisească electricitate, insa efectul economic final al instalarii lor trebuie calculat in fiecare caz separat.

10. Nu uita de calculatoare.

Astazi, aproape fiecare casa are calculatoare. Desigur, toate acestea maresc consumul de energie electrica. Daca configurati un mod de economisire a energiei pe computere, poti economisi 50% din energia electrica. Iar daca schimbi „monștrii” stationari cu laptopuri, consumul va fi redus la jumatate. Incerca sa scazi luminozitatea monitorului și foloseste monitoare LCD ori de cate ori este posibil. La oprirea computerului, nu uita sa opresti difuzoarele, scanerul, modemul si imprimanta.

Am analizat cele mai comune metode de economisire a energiei electrice. Fiecare consumator este liber să aleaga cea mai acceptabila opțiune. Și dacă decizi să asculti sfaturile noastre si să folosesti toate metodele simultan, vei reduce semnificativ consumul de energie si vă veti economisi banii.

Be the first to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.