Studiul sugerează o posibilă legătură între utilizarea telefonului mobil și cancerul de creier

Noua cercetare în creșterea unui anumit cancer cerebral sugerează că utilizarea telefonului mobil ar putea fi de vina.

Este folosirea telefonului mobil o cauză a cancerului?

 Publicat în Jurnalul de Sănătate Publică și Mediu, noi dovezi au arătat ca rata unei tumori maligne pe creier numit Glioblastoma Multiformehas (GBM) sa dublat în ultimele doua decenii.

Posibilitatea de „cancer de telefon mobil” nu este tocmai o nouă frică. Dar informații proaspete au scos la iveală rate mai alarmante decât se credea anterior.

Cercetătorii studiului au vrut sa afle ce a fost în spatele creșterii în acestui tip de cancer. După analizarea a 79,241 de tumori cerebrale maligne de peste 21 de ani. S-a descoperit că cazurile de GBM din Anglia au crescut de la aproximativ 1250 în 1995 la aproximativ 3 000 pe an.

Și acest lucru este comparat (precum și umbrit) de faptul că a existat o scădere generală a altor tipuri de tumori cerebrale.

„Constatările noastre ilustrează necesitatea de a examina mai atent și de a încerca să explicăm mecanismele din spatele acestora, aceste tendințe de cancer, în loc de a peria factorii cauzali sub covor și concentrându-se doar pe cure, „. A declarat profesorul Denis Henshaw de la Universitatea H.H. Wills Physics Laboratory de la Universitatea din Bristol și unul dintre autorii studiului.

În timp ce studiul nu se referă exclusiv la legătura dintre cancerul cerebral și utilizarea telefonului mobil. Totuși cercetătorii indică faptul că factorii negativi de mediu sau de stil de viață joacă probabil un rol în această creștere văzută. Acestea menționează, de asemenea, studii anterioare extinse privind utilizarea telefonului mobil ca unul dintre acești factori.

Aceste tipuri de studii sunt încă dezbătute și întâlnite cu speculații. Cancer Research U.K. a spus că este puțin probabil ca telefoanele mobile să crească riscul de apariție a tumorilor cerebrale. Însă au spus că „nu știm suficient pentru a exclude complet un risc”.

Deoarece telefoanele mobile sunt încă o tehnologie relativ nouă, ar putea fi prea devreme pentru a determina efectele definitive pe termen lung și potențialul cancerului de telefon mobil. Noul studiu afișează factori în afară de telefon, cum ar fi radiografia cu raze X și scanările CT, care pot contribui la creșterea numărului de tumori cerebrale GBM.

Totuși, Kevin McConway, profesor emerit de statistici aplicate la Universitatea Open, a declarat: „Alte studii din alte părți ale lumii au găsit creșteri similare”. Și că „Această cercetare arată un lucru care merită să fie investigat în continuare”.

 

 

Be the first to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.