Se pare că ouăle insectei băț pot supraviețui chiar și când sunt mâncate de păsări

Nu numai că ouăle insectei băț pot supraviețui mâncării de către păsări, ci ajută la extinderea populației pe distanțe mari. Informațiile provin dintr-un studiu publicat în revista Ecology pe 29 mai 2018.

Pe lângă tehnicile de camuflaj ale insectei băț ele se lasă special mâncate.

Kenji Suetsugu, lector la Universitatea din Kobe și autor principal al studiului, a vorbit  tot ce este interesant despre descoperire și de ce a fost interesat să studieze dispersia insectelor de tip băț.

„În ciuda faptului că sunt bine deghizați în habitatul lor natural, ei sunt supuși atacurilor fregvente a păsărilor”, a spus Suetsugu.

După cum probabil ați ghicit din numele lor, insectele arătă ca bețe. Nu este doar o coincidență, desigur. Abilitatea lor naturală de a imita crengi este una dintre cele mai eficiente camuflaje naturale ale Terrei.

Din păcate, insectele băț nu pot călători mult pe cont propriu. Cu toate acestea, ei au reușit să se disperseze peste tot, ajungând la regiuni în care nu sunt chiar nativi.

În timp ce o ipoteză comună este că atunci când păsările mănâncă ouăle de insecte, nu au nici o șansă de supraviețuire, nu și în cazul insectelor băț.

Cum se produce extinderea insectelor băț.

Secretul supraviețuirii miraculoase a acestor creaturi minuscule se sprijină în ouăle lor cu coajă tare. Oamenii de știință au descoperit că, atunci când ouăle de insecte sunt mâncate de păsări, ouăle pot să se prăbușească nevătămate. Studiul sugerează că aceste insecte – exact ca plantele se bazează animale pentru a distribui semințe în scară largă.

Cercetătorii și-au testat ipoteza prin hrănirea a trei specii de insecte băț la păsările bulbuli. El este unul dintre principalii prădători aviari a insectelor de tip băț din Japonia.

Câteva ore mai târziu, păsările au trecut ouăle. Cercetătorii au descoperit că între 5% și 20% din ouă au supraviețuit nevătămat și o parte din ouăle provenite de la una dintre specii au fost chiar eclozate.

 

Be the first to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.