Cel mai vechi calculator din lume

Nu ne imaginam viața fără calculator. Însă care a fost cel mai vechi calculator din lume. În acest articol v-om vedea de cine a fost el construit și ce proprietăți avea.

Cel mai vechi calculator din lume

Primul computer din lume a fost un computer programabil american, proiectat și construit de matematicianul Harvard Howard Eixon în 1941, cu colaborarea a patru ingineri IBM, pentru care a fost proiectat computerul. Calculatorul a fost creat pe baza ideilor lui Charles Babbage.

Lansarea oficială a primului computer din lume numit „Mark 1” a fost efectuată după testele de succes pe 7 august 1944. Calculatorul era amplasat în interiorul zidului Universității Harvard.

Costul acestui calculator a fost de 500 de mii de dolari. Computerul este asamblat într-un corpus de oțel inoxidabil și sticlă, avea o lungime de aproximativ 17 metri, o înălțime mai mare de 2,5 metri, o greutate de aproximativ 4,5 tone, perimetrul ocupă câteva zeci de metri. Computer Mark 1 conține comutatoare electromecanice, relee și alte componente în valoare de 765 mii de bucăți.

Lungimea firelor primului computer din lume era de aproape 800 de kilometri. Calculatorul putea funcționa cu 72 de numere formate din 23 cifre zecimale. A efectuat operații de scădere și adăugare, petrecând 3 secunde pe operație. Calculatorul ar putea efectua operațiuni de multiplicare și împărțire, astfel petrecând 6 și, respectiv, 15,3 secunde.

Pentru a intra în computer, care nu a fost decât un aritmometru îmbunătățit, a fost folosită o bandă perforată de hârtie.

Mark 1 a fost primul calculator automat, care nu a necesitat intervenția umană pentru realizarea proceselor de lucru.

Be the first to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.