Oamenii de știință: după alcool, este mai bine să nu beți ceai fierbinte

Oamenii de știință: după alcool, este mai bine să nu beți ceai fierbinte

Din cauza cancerului esofagului, a murit la un moment dat unul dintre fondatorii marxismului, Friedrich Engels și scriitorul Alexander Kuprin. Această boală este cunoscută pentru statisticile de supraviețuire scăzute. Doar 15% dintre pacienții care dezvoltă această afecțiune rămân în viață în următorii 5 ani. Se știe că alcoolul și fumatul sporesc probabilitatea bolii. Dar cine ar fi crezut că un astfel de lucru inofensiv ca ceaiul fierbinte, în combinație cu alcoolul și tutunul, ar acționa ca un catalizator puternic pentru dezvoltarea cancerului esofagian. Șansele de a se îmbolnăvi în acest caz cresc uneori!

Această concluzie a fost atinsă de Dr. Xiangking Yu și de colegii săi de la Fundația Națională de Științe ale Naturii din China. Studiul a fost publicat în revista Annals of Internal Medicine.

Doctorii din Regatul Mijlociu timp de 9 ani au studiat starea de sănătate a 456 155 de persoane în vârstă de 30 până la 79 de ani. La începutul studiului, toți au fost sănătoși, dar în cursul experimentului, 1731 pacienți au dezvoltat tumori esofagiene.

Analiza a arătat că persoanele care au băut în mod regulat cel puțin o porție de alcool și o ceașcă de ceai fierbinte în fiecare zi au devenit de cinci ori mai multe șanse de a fi bolnavi decât iubitorii de ceai care au evitat să bea alcool. Pentru fumători, utilizarea ceaiului fierbinte crește probabilitatea de apariție a cancerului esofagian de 2 ori.

„Băuturile fierbinți au un efect dezastruos asupra celulelor esofagiene, dar dacă se adaugă alcool și fumat, riscurile de a obține un prejudiciu termic se multiplică în mod repetat”, explică autorii studiului.

Be the first to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.