Șoc ! Bananele ar putea să dispară curînd !

Bananele pe cale de disparitie

Bananele ar putea să dispară de pe fața pământului

Specialiștii spun ca bananele ar putea sa dispară din cauza unei ciuperci. La ea încă nu s-a găsit leac. Ciuperca a apărut în Asia după care s-a extins și în Africa iar acum amenință America de Sud. În anii 1950, această boală a distrus deja populația de banane din America Centrală și de Sud. Acum experții cred că boala se va întoarce în America de Sud, unde 82% din toate bananele sunt cultivate.

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Wageningen din Olanda, dacă ciuperca patogenă pătrunde în sol, ea rămâne infectată timp de câteva decenii. Cel mai mare pericol această ciupercă o aduce soiului „cavendish”. Ele sunt rezistente la alte tulpini de boală Panama, dar extrem de sensibile la TR4. Oamenii de știință sfătuiesc cât mai curând posibil să studieze o nouă tulpină și să creeze un mijloc de combatere a acesteia. În plus, experții consideră că este necesar să se aplice măsuri de carantină pentru un număr de plantații. Co-autorul studiului, Gert Kema, consideră că singura cale de ieșire este trecerea la alte tipuri de banane sau utilizarea serviciilor de inginerie genetică.

La rândul său, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite consideră că în secolul XX am pierdut 75% din diversitatea culturilor. Și acest proces continuă.

Chiar dacă nu vor dispărea complet , cel putin preturile pentru acest fruct pot fi exorbitante.

Be the first to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.