Cele mai mari obiecte din univers

Tuturor ne place sa privim stelele intr-o noapte senina, însă va-ți gîndit vreodată care este cea mai mare dintre ele?. Astăzi v-om vedea care sunt cele mai mari obiecte din univers.

1. Cea mai mare planetă

Planeta TrES-4 este un gigant gazos care a fost descoperită în 2006, și se afla la 1500 de ani lumină față de pământ. Ea are un diametru de 1,8 ori mai mare decît cel al Jupiterului. Fiind cea mai mare planetă care a putut fi măsurată cu acuratețe.

2.Cea mai mare stea

VY Canis Majoris este un hipergigant care este la o distanță de 5000 de ani lumină de pămînt. Această stea este de 8 miliarde de ori mai mare decît soarele avînd un diametru de 2 miliarde de kilometri. însa aceste măsuri sunt contestate de unii astronomi care susțin că mărimea ei reală este de 1 miliard de kilometri.

3.Cea mai mare galaxie

IC 1101 este o galaxie în forma de elipsă care s-a format în urma coleziunii unor galaxii mai mici. Această galaxie supergigantică are un diametru de aproximativ 6 milioane de ani lumină ceea ce înseamnă că este de mii de ori mai mare decit Calea Lactee.

4.Cea mai mare gaură neagră

Găurile negre sunt cele mai dezastruoase obiecte din univers cea mai mare dintre acestea se află în galaxia NGC 1277. Acest monstru are o masă de 17 miliarde mai mare decit soarele nostru,ceea ce este aproximativ 17% din masa întregii galaxii.

5.Cel mai mare gol din univers

Universul este alcătuit din acumulări de galaxii. Dar ce este acolo unde nu sunt aceste acumulări? Acolo sunt niște goluri uriașe cea mai mare dintre acestea fiind golul lui Bootes. Acest gol are aproximativ 250 milioane de ani lumină, el se află la 1 miliard de ani lumină de pământ.

Be the first to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.